Stäppsalvia – det soliga lägets stolta riddare

Den tacksamma och lättskötta perennen stäppsalvia, en av mina stora favoriter, är älskad av både människor och pollinatörer. De är fina i samplantering, ogillas av rådjur och blommar länge. I gynnsamma lägen får de till och med en andra blomning.

Trivs bäst i full sol

Stäppsalvian trivs allra bäst i full sol. Den är, som hörs på namnet, en stäppväxt – vilket innebär att den också tål lite torka. Har du en väldränerad jord kan stäppsalvian också trivas i halvskugga. En lätt kalkhaltig jord är att föredra, har du lerjord behöver du blanda ut den med organiskt material som kompostjord.

Som andra salvior har stäppsalvian en underbart kryddig doft, så varför inte placera den där du kan komma nära, kanske vid en gång eller nära uteplatsen?

Lång blomning

Med en blomning från för- till sensommar är stäppsalvians violetta blomspiror pollinatörernas tacksamma vän. Om du klipper ner den direkt när den blommat första gången (skär ner till marken) kan stäppsalvian få en andra blomning

Stäppsalvia i samplantering med silver, rosa och vitt

Stäppsalvian har ett rakt upprätt växtsätt, och gör sig bäst i stora upprepade grupper. Den kan behöva lite stöttning framför och bakom av lite lägre växter med mer omfång.

Det blir riktigt fint och effektfullt att blanda olika sorters stäppsalvia, som den ljusare ‘Amethyst’, den mörkare ‘Caradonna’ och den lite kortare ‘Blauhügel’ längst fram i rabatten. Den lysande blålila ‘Caradonnan’ passar också fint tillsammans med rosa och vita perenner eller rosor.

Stäppsalvian är också fin tillsammans med växter som har silvrigt eller grått bladverk, som lammöron (Stachys byzantina) eller violetts komplementfärg limegrönt som hos jättedaggkåpan (Alchemilla mollis).

Snabba fakta om stäppsalvia

  • Latinskt namn: Salvia nemorosa (nemorosa= som växer i lundar)
  • Släkt och familj: Salviasläktet i familjen kransblommiga växter, Lamiaceae.
  • Engelska namn: Woodland sage, Balkan clary, blue sage eller wild sage
  • Ståndort: Helst sol men klarar halvskugga
  • Jordmån: Väldränerat, gärna kalkrikt
  • Blommar: Juni-september
  • Färg: Blå/violett
  • Höjd: 60-70cm
  • Beskärning: Kan skäras ner efter blomning för ett andra flor.

Lämna ett svar