Perenner, annueller och bienner – vad är skillnaden?

I växtsammanhang hör man ofta talas om perenner och annueller. Vad betyder orden och hur kan vi ta hjälp av dem när vi planerar i trädgården? Och vad i hela friden är en bienn?

Perenner – växter som återkommer år efter år

Stjärnflocka, stäppsalvia, näva och nepeta. Alla är de exempel på perenner, fleråriga växter med mjuka stjälkar som kommer tillbaka år efter år (perenn betyder beständig).

Perenna stjärnflockor, stäppsalvia och trädgårdsnävor i plantering i Slottsskogen, Göteborg.

Efter en vår- och sommarsäsong i full blom eller grönska vissnar de ner på hösten och övervintrar i sitt rotsystem under jord där de samlar kraft. Till våren dyker de magiskt upp igen, med små, små skott där de gamla torkade stjälkarna står. Och vips, en månad senare står de där i full prakt igen. Magi.

Perenner är något av det mest magiska vi har i trädgårdsvärlden. Efter en säsong av färgsprakande glädje vissnar de ner under hösten. När våren kommer dyker de upp igen och står där sedan stolt igen, oftast både större, starkare och vackrare än förra året.

Annuell och sommarblomma är samma sak

Annueller går oftare under namnet sommarblommor eller utplanteringsväxter; ettåriga växter med mjuka stjälkar som inte klarar av våra vintrar, utan vissnar ner och dör på hösten. Till annuellerna hör säsongsväxter som våra klassiska balkonglådeblommor petunia och lobelia (Lobelia), fjärilarnas och binas favorit heliotrop, de sirliga sommarljusen (Gaura), den flockblommiga eldkronan (Lantana) och den skira vita snötöreln (Euphorbia).

Lobelia i blått och rosa planterade i vägghängd kruka
Annueller – lobelia i blått och lila i vägghängd kruka

Begreppet annuell/sommarblomma blir förvirrande ibland, då flera växter som används som annueller, sommar- och säsongsväxter faktiskt är fleråriga i sin naturliga miljö. Ibland kallas de istället för utplanteringsväxter, eftersom det är upp till oss om vi vill vinterförvara dem eller kompostera dem efter säsongen. Vissa växter är mer eller mindre lämpliga för vinterförvaring och många fröleverantörer väljer den enkla vägen och kallar dem alla för annueller, även om de teoretiskt skulle gå att övervintra.

De tvååriga biennerna

Och så har vi biennerna. Bi betyder två, och bienner är helt enkelt tvååriga växter. Under sitt första levnadsår bildar biennerna en bladrosett som de sedan övervintrar i under den tuffa vintern. Deras andra år är det dags att skina, då blommar biennerna och sätter frö och vissnar sedan ner och dör fram på höstkanten. Exempel på bienner är fingerborgsblommor, borstnejlikor och stockrosor.

Flera av biennerna är duktiga på att släppa och gro nya fröer, som stockrosen, vilket gör att vi upplever plantan som perenn, eftersom den återkommer på ungefär samma plats varje år.

Ett hav av tvååriga fingerborgsblommor.

Lämna ett svar