Börja odla i pallkrage – att tänka på

Vi har precis börjat odla i pallkragar i vår bostadsrättsförening, och vi är jätteglada för möjligheten att ha en liten köksträdgård. Med uppstarten i färskt minne, kommer här några tips på saker att tänka på när man kör igång. 

Köpa pallkragar

Det finns hel- och halvpallar att köpa (eller få om du har kontakter på företag som använder pallkragar) – ibland kallas de odlingslådor eller planteringslådor i butik. Helpallarna är 120x80x20cm och rymmer ca 200 liter jord, halvpallarna är 80x60x20cm och rymmer ca 100 liter jord. Priserna på kragar kan variera ganska mycket i butik, beroende på material och ytbehandling kan en helpall kosta allt mellan 99-399kr. 

Beroende på vad du vill odla bör du fundera på hur hög du vill att kragen ska vara. Om du vill odla “grunda” saker som kryddor, sallad osv räcker det gott med bara en krage, men vill du odla potatis och morötter som behöver mer djup behöver du bygga på så att du har två eller tre kragar. Vi har kört med två kragar. 

Komma igång med odlingen

Placera den gärna i soligt läge, för bästa odlingsmöjligheter. Eftersom pallkragen innehåller all jord som behövs för odling, går det att placera den på vilket underlag som helst.

Lägg ut lite tidningar eller wellpapp under pallkragen, så minskar du risken att ogräs växer upp i kragen underifrån. Det finns också markduk att köpa för samma ändamål, men ha i åtanke att du då skapar en barriär mellan din låda och den underliggande marken som mikroliv och maskar inte kan ta sig igenom.

Blanda planteringsjord och kogödsel i din pallkrage (vi har 4 säckar planteringsjord + 1 säck kogödsel i en dubbel krage – det får plats galna mängder jord… ) för att få en bra och näringsrik jord. 

Med kragarna på plats börjar det roliga! Dags att botanisera bland fröer, så och skörda!

Lämna ett svar