Inspirerande och rofyllt i Martas kuperade bergsträdgård

Härom veckan smet jag och en klasskompis från Gunnebo iväg på en liten trädgårdsrunda när det återigen var dags för öppen trädgård i Göteborgsområdet. Vi började i Martas rike, där Marta Ronyai skapat en magisk plats i sin kuperade trädgård.

Några gånger om året öppnar trädgårdsentusiaster runt om i Göteborgsområdet sina trädgårdar för besök under den gemensamma satsningen Öppen trädgård, på initiativ av Karin Beijer – Trädgården på berget och Camilla Danielsson – Känn trädgården. I söndags var det 13 stycken vackra trädgårdar öppna.

Formklippt trädgård i kontrast till skogen intill

I Martas rike domineras trädgården, som gränsar till berg och skog, av en mängd vackra, ofta formklippta eller uppstammade buskar som ackompanjeras av tåliga långblommande perenner och spännande träd som ginkgo och pagodkornell.

När vi hittat fram till trädgården längst in på en återvändsgränd i Grimmered insåg jag att jag faktiskt varit en kort sväng hos Marta och köpt dagliljor av henne för många år sedan.

– Se där! Men liljor sysslar jag inte med längre, sa Marta, som genom åren kommit fram till att hon inte är så mycket för perenner som blommar över fort.

Oändliga nyanser i både mjukt och stramt

I hennes rike finns istället massor av olika former och nyanser på buskar, barr och blad. Mjuka japanska lönnar, friväxande korneller och hortensior samsas med stramare, formklippta idegranar och rododendron i olika höjd och under dem alla växer de hostor Marta samlat på sig genom åren.

Infattningshäckar av olika namnsorter av idegran, myrtentry och carex-gräs ramar in rabatter och skapar rum i trädgården. Så enkelt och så vackert.

Japansk inspiration

I den mer Japaninspirerade delen av trädgården tronar den så häftiga pagodkornellen (Cornus controversa) ‘Variegata’ tillsammans med en riktigt coolt formklippt idegran (Taxus), en naverlönnsboll (Acer campestre) och ett rynkolvon (Viburnum rhytidophyllum) med sina vackra blad, glänsande mörkgröna och djupt ådrade på ovansidan och bruna, mjukt ludna på undersidan.

I markskiktet blommade så här i slutet på september ulleternell och sköldpaddsört i kapp med Martas favorit; trädgårdstoken ‘Limelight’, som Marta tycker fått en missvisande tråkighetsstämpel.

– Den är helt fantastiskt tålig, de blommar precis hela sommaren. Men man måste klippa ner dem ordentligt på våren, annars blir de spretiga, menade Marta.

Dasiphora ‘Limelight’

Jag är nog böjd att hålla med om att just den här namnsorten och blomman är väldigt vacker, eller vad tycker du?

Och så paradrabatten utanför köket, den som Marta är allra stoltast över. Så pampig i höstskrud, med en välbalanserad mix av olika hortensior, fruktträd, japansk lönn, formklippt rödvide och spirea mot en fond av den så vackra kombinationen rosenflockel (eller kan det vara fläckflockel?) och glansmiskantus ‘Malepartus’ framför tujahäcken.

Här är Marta, med den höstvackra japanska lönnen ‘Sangokaku’, som nästan ser ut att stå i lågor, planterad med en storbladig hosta vid fötterna.

Japansk lönn, Acer palmatum ‘Sangokaku’

Jag blev så klart sugen på att se trädgården i vårskrud, det måste vara helt magiskt med fruktträd och rododendron i blom.

Stort tack för besöket Marta, we’ll be back!

Lämna ett svar