Inspirerande besök i historiska Jonsereds trädgårdar

För några veckor sedan åkte vi på utflykt till en ny bekantskap för mig; Jonsereds Trädgårdar, 1,5 mil öster om Göteborg. Mittemellan Partille och Lerum, och några minuters bilfärd från E20, ligger den vackra herrgården Jonsereds herrgård och dess både nya och historiska trädgårdar på en höjd vid sjön Aspen.

Kantnepeta och stäppsalvia på Jonsereds trädgårdar, högt ovanför sjön Aspen

Historisk mark får nytt liv

På 1860-talet lät den skotske fabriksägaren William Gibson uppföra den vackra herrgården och trädgården i närheten av Jonsereds fabriker, som på den tiden var ett livligt industrisamhälle vid Säveån. Själva fabrikerna är sedan länge nedlagda, men byggnaderna har fått nya hyresgäster i form av mer samtida arbetsplatser, som kontor och filmstudio. Under många år fanns inte heller någon aktivitet på Jonsereds herrgård.

Men 2010 började Partille kommun i ett samarbete med Göteborgs universitet bygga upp herrgårdsområdet, och en del i arbetet är att återskapa trädgårdarna som de en gång var. En av de drivande i trädgårdarna är trädgårdsmästare Peter Svenson, som bland annat jobbat med Trädgårdsföreningens vackra ekologiska rosarie och också är känd för många Göteborgare som radioträdgårdsmästare i P4 Göteborg.

Trädgårdar i fyra kvarter

Jonsereds trädgårdar är uppdelade i fyra olika kvarter, som alla har olika teman och planteringar; Formträdgården, Köksträdgården, Rosenträdgården och Utställningsträdgården. Genom alla trädgårdar löper mäktiga rader av kantnepeta (‘Walker’s Low’) som en röd (eller snarare blå…) tråd. På bilden nedan syns vattenrabatten, som är en illusion av urträdgårdens bevattningssystem, för 2000 år sedan i Mesopotamien.
Lysande blå rabatt med kantnepeta i Jonsereds trädgårdar

Tapetgrupper i Formträdgården

Formträdgården är den del av trädgårdarna som är mest tidstypisk för 1800-talet. Här finns vackra tapetgrupper med perenner och stora urnor, och allt ramas in av välklippta ligusterhäckar. Tyvärr har jag upptäckt att jag inte har någon bild därifrån. 🙁

Ekologisk köksträdgård i varmbänkar

Köksträdgården är både en odlingsyta och estetisk trädgård, och här odlas kryddor, köksväxter och sommarblommor i vackra grå varmbänkar med praktisk höjd för trötta ryggar.

Köksträdgården med Jonsereds Herrgård i bakgrunden
Instruktioner för varmbänkar i köksträdgården i Jonsereds trädgårdar

Väldoft i den engelska rosenträdgården

Den doftande rosenträdgården är uppbyggd kring små bersåer, där du kan uppleva alla olika rosors färger och dofter. Här blommade den förföriskt doftande buskrosen ‘Stanwell Perpetual’ ikapp med pionerna och de koreanska blomsterkornellerna (Cornus Kousa).

Rosenträdgården i Jonsereds trädgårdar

Den ständigt föränderliga utställningsträdgården

Varje år får en trädgårdsprofil möjlighet att bygga en egen trädgård i det sista av de fyra kvarteren; utställningsgträdgården. I år har den brittiska trädgårdsprofilen, fotografen och The Yellow Book-författaren Susie White skapat en engelsk formträdgård.

I Susie’s trädgård samsas mängder av stjärnflocka (Astrantia Major ‘Roma’), stäppsalvia (Salvia Nemorosa ‘Caradonna’), anisisop (Agastache ‘Black Adder’) och pioner med fingerborgsblommor (Digitalis Purpurea) och luktpion (Paeonia Lactiflora ‘Bowl of Beauty) och många, många fler.

Utställningsträdgården med bland annat luktpion, luktärter och stäppsalvia av Susie White i Jonsereds trädgårdar

I den lilla butiken vid trädgårdarna fanns Susie Whites design och nyckel uppsatta, för den som är nyfiken på arter och namnsorter.

Design till utställningsträdgården av Susie White

Jag fastnade för den fantastiskt vackra luktärten ‘Cupani’ (Latyhyrus Oduratus) nedan, som klättrade här och var i rabatten på fina växtstöd av pil. Stöden har skapats av rehabgrupperna som jobbar i trädgårdarna.
Luktärter på växtstöd av pil med stäppsalvia i förgrunden i Susie Whites utställningsträdgård på Jonsereds_trädgårdar

Mera, mera!

Som ni märker är jag lyrisk över besöket – och med tanke på att mycket redan hunnit förändras under de veckor som gått sedan vårt första besök, är det nog snart dags att planera in en ny tur till Jonsered… Har du varit där?

Vill du ha mer trädgårdsinspiration? Följ Trädgårdsinspiration.nu på Facebook och Instagram!

cc by sa-licens
Alla bilder i inlägget är tagna av Charlotte Björk. De delas under CC-BY-SA-licens, vilket innebär att du gärna får låna dem, bara du länkar till mig som upphovskvinna.

2 kommentarer Lägg till din

  1. Bella skriver:

    Så fint att denna trädgård får fortsätta utvecklas och bara finnas till! Tack för att du delade!

    1. Charlotte Björk skriver:

      Visst är det! Och det känns som om de verkligen satsar på att utveckla området framöver med.

Lämna ett svar