Blommande gräslök – både i vas och på tallrik

Just nu lyser den blommande gräslöken upp köksträdgården. Gräslöken, den lilla minivarianten av de majestätiska Allium-bollarna som just nu svävar ovan junirabatterna, har precis som sin släkting vackert lila blommor.

Om du vill ha de där mjälla, goda gräslöksstråna till midsommarlunchen, så ska du klippa bort blommorna för att undvika att gräslökstuvan lägger all sin energi på blomningen. De blommande stjälkarna är hårdare, de smakar rejält mycket skarpare och plantan blir frodigare om du klipper bort dem. Gräslöken får nämligen, till skillnad från de andra lökväxterna i Allium-släktet, nya blad efter hand du klipper den.

Men visst är blommorna vackra! Ett helt knippe fick följa med in idag och lysa upp köket.

Blomströssel i salladen

Och inte nog med att de är vackra, de är också fantastiskt goda att äta. Innan blommorna slagit ut kan du fräsa knopparna i lite olja och ha som tillbehör till både kött och grönsaker.

Har blomman slagit ut? Då kan du plocka in dem och använda som mild smaksättare och dekoration. Bara dra loss de små blommorna från bollen, och strössla över allt du kan tänka dig; sallader, soppor, grillat kött eller kalla såser. Prova på knäckebröd med ägg och keso, fantastiskt gott!

Torka till eternell

Min bukett med gräslök står här i köket och lyser intensivt lila – och doftar! I stor mängd får de nästan en överväldigande doft. De håller sig fint i vas, men går också att torka till eterneller. Då gör du små buketter av dem, hänger dem upp och ner och låter torka.

Snabba fakta om gräslök

  • Art: Trädgårdsgräslök (Allium Schoenoprasum)
  • Släkte: Löksläktet (Allium)
  • Familj: Lökväxter (Alliaceae)
  • Läge: Sol/halvskugga (växer dock nästan var som helst, väldigt kravlös
  • Vatten: Medel
  • Blommor: Svävande ljuslila bollar
  • Blomningstid: Juni
  • Höjd: ca 30 cm
  • Skördetid: Från maj och framåt

Kommentera