Häggmispel – magiskt svävande blommor över kopparröda blad

Tidigt på våren, denna så efterlängtade tid, dyker de upp – de drömmigaste buskarna med skir blomning och kopparfärgat bladutspring – häggmisplarna. När du väl lärt dig känna igen dem, ser du dem både längs vägarna, i våra skogar och trädgårdar.

Häggmispeln, som finns i flera olika arter, är en lättskött och tålig större buske – eller mindre träd som kan bli mellan 3-5 meter (beroende på art). Några av arterna lämpar sig bäst som solitära buskar (kopparhäggmispel och prakthäggmispel), och andra mer till häck (häggmispel).

Tidigt på våren slår häggmispeln i dess olika arter ut i vita, skira blommor som på kopparhäggmispeln och prakthäggmispeln står i väldigt vacker kontrast till de tidiga kopparfärgade bladen. Bladen övergår i grönt på sommaren och får en vacker röd eller gul (beroende på art) färg under hösten. På hösten får häggmispeln också rikligt med ätliga bär, som kan kokas till sylt eller användas till paj.

I Sverige säljs fyra arter häggmispel med E-märkning. Här nedan skriver jag om tre av dem.

Kopparhäggmispel – njut av den som vackert litet träd

Amelanchier-laevis_trad_800_400_webbKopparhäggmispel, Amelanchier laevis
Foto: jweisenhorn (cc)

Den art som verkar mest uppskattad, efter min titt runt om på nätet, är kopparhäggmispeln, Amelanchier laevis. Den växer som en vid buske eller ett buskigt träd, och kan bli upp till 4 meter. På våren får de nya bladen en mörk kopparfärg, som står sig väldigt vackert mot de vita, skira blommorna.

Prakthäggmispel – vackra blad men känsligast av arterna

Prakthäggmispel_Amelanchier_lamarckii_wikimedia_commonsPrakthäggmispel, Amelanchier lamarkii
Foto: Wouterhagens (cc)

Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, (som tidigare kallades tidigare häckhäggmispel, vilken tungvrickare) är en snabbväxande och lättodlad buske, som kan bli 4-5 meter och är ganska vid. Du kan ha den som häck, men då får du räkna med att den tar plats. Den här arten får (precis som kopparhäggmispeln), vackert kopparfärgade blad när den spricker ut. Bladen övergår sedan i grönt på sommaren och intensiv röd till hösten.

Prakthäggmispeln är lite känsligare än de andra arterna, och kan drabbas av mjöldagg om den står i för torr jord eller är utsatt för mycket vind.

Bärhäggmispel – för bärens skull

Amelanchier_alnifolia_1200_800Bärhäggmispel, Amelancher Alnifolia
Foto: Walter Siegmund (cc)

Bärhäggmispeln, Amelancher alnifolia, är precis som namnet antyder, den häggmispel som får flest bär. Den har ett upprätt, rundat växtsätt och ger en tät och jämn häck. Den kan bli upp till 2-3 meter och blir vid (ca 1,5m) – så se till att ha gott om plats om du använder den som häck.

Bärhäggmispeln blommar rikligt, men inte lika mycket om du klipper den, vilket talar för att istället använda den som solitär. De vita blommorna kommer tidigt på våren, samtidigt som de mattgröna bladen. Bären, som kallas för saskatoon-bär, förekommer en del i hälsokost och är mycket rika på antioxidanter.

Saskatoon_800_400_webb
Saskatoonbär från bärhäggmispel.
Foto: Ken Eckert (cc)

 

Snabba fakta om häggmispel

  • Läge: Sol till halvskugga (vindtålig)
  • Vatten: Vill gärna ha fuktig jord, men klarar torra förhållanden.
  • Blommor: Skira, vita
  • Blomningstid: Maj
  • Höjd: 3-5 meter beroende på art

Blad: Kopparfärgade på våren (koppar- och praktarterna), gröna på sommaren och röda/gula/orangea på hösten.
Bär: Mörkblå bär – saskatoon
Beskärning: På våren – klarar hård beskärning, toppa gärna för att få den tät.

Lämna ett svar